تبیان، دستیار زندگی

امداد روانی به زلزله زدگان کرمانشاه

خدمات فرهنگی مانند توزیع لوازم التحریر و اسباب بازی با هدف بازگشت کودکان به روند زندگی عادی از ابتدای حادثه ارائه شد و هم چنان هم تا حد توان ادامه دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 امداد روانی به زلزله زدگان کرمانشاه
به گزارش تبیان به نقل از روزنامه‌ی ایران، یک سال از حادثه زلزله گذشت، با گشتی در شهرها و روستاهای زلزله‌زده، کرمانشاه را رنگی‌تر از قبل می‌بینی. خانه‌های نوساز در کنار ساختمان‌هایی که پس از تخریب با پنجره‌های شکسته و دیوارهای فروریخته رها شده‌اند شهر را غریب کرده‌اند.

در بسیاری مناطق شهری و روستایی با کمک‌های مردمی و ستادهای دولتی و غیردولتی و احداث آپارتمان‌های نوساز یا بازسازی تخریبی‌ها، مردم به روال عادی زندگی برگشته‌اند اما در کنار همه این‌ها هنوز هم کانکس‌هایی که پس از زلزله تنها مأمن تعدادی از زلزله‌زدگان بوده سبب شده چهره برخی مناطق استان همچنان زلزله‌زده حفظ شود.

اگر موضوع آموزش را سرلوحه امور قرار دهیم بسیاری از مشکلات در زمان بحران‌ها از میان برداشته می‌شوند، ما هم با همه توان خود در این حوزه فعالیت می‌کنیم.



زلزله بالای 7 ریشتری که سال گذشته کرمانشاه را لرزاند در برخی مناطق آنچنان حجمی از خرابی برجای گذاشت که زخم‌های حاصل از آن را هنوز می‌توانی در چشمان کرمانشاهی‌ها ببینی. زخمی آنچنان عمیق که در سالگرد زلزله وقتی بر سر مزار کشته شده‌ها می‌روی صدای شیون و زاری بازماندگان شدت ناسوری زخم را تا اعماق وجودت تا آخر عمر بر جا می‌گذارد.

زندگی در کانکس

با اینکه کمک‌های دولتی و نهادهای غیردولتی بسیاری از مردم را دوباره به خانه‌های امن خود بازگردانده ولی هنوز هم هستند افرادی که در کانکس‌ها با کمترین امکانات اولیه زندگی می‌کنند.

تقریباً نزدیک به صد درصد کانکس نشین‌ها از مستأجرانی هستند که به‌دلیل مشکلات اقتصادی نمی‌توانند چاردیواری کوچک فلزی را رها کنند. درد زلزله خطوط صورت فاطمه حیدرپناه را عمیق کرده و وقتی سنش را می پرسی گویی 20 سال پیرتر از آن چه هست نشان می‌دهد. گوشه خیابان اصلی شهر سرپل ذهاب در حال پهن کردن لباس‌های رنگارنگ همسر مریض و 6 فرزندش می‌ایستد و درد دل می‌کند: «مستأجر بودیم نه زمینی داشتیم و نه سرمایه‌ای، زلزله آمد و برای همیشه ما را کانکس‌نشین کرد.

در ماه‌های اول مشکلی برای تأمین غذا و آب معدنی نداشتیم اما بعد از مدتی همه نهادها ما را فراموش کردند. من ماندم و 6 بچه و شوهر مریضم.» اجازه می‌گیرم و سرکی به داخل کانکس می‌کشم، فاطمه خانم با سلیقه خاصی وسایل را گوشه این اتاق فلزی چیده و با مهارت خاصی اتاق خوابی هم در کناری برای بچه‌هایش درست کرده، دیوار فلزی را رنگ صورتی زده تا بچه‌ها با دیدن گرمای رنگ‌ها، سرمای کانکس را از یاد ببرند.

آقای احمدی که خانواده‌ای 4 نفره دارد هم با خانواده کوچکش در کانکس زندگی می‌کند و می‌گوید: وام معیشتی 8 میلیونی دولت را گرفتم ولی این روزها حتی با 50 میلیون هم نمی‌توان خانه گرفت، حالاحالاها مجبورم خانواده‌ام را در کانکس نگه دارم. هر چند انصافاً نیروهای هلال احمر و کمک‌های مردمی نگذاشتند روزگار به ما سخت بگذرد اما همچنان برای تأمین مسکن مشکل دارم، صاحبخانه‌ها وام‌هایی گرفتند که توانستند در زمین خودشان خانه بسازند اما من و امثال من که نه زمینی داشتیم نه خانه‌ای فقط همین 8 میلیون تومان دستمان را گرفت که در زمینه مسکن عملاً هیچ کمکی نکرد.»

اقدامات هلال احمر چه کمکی به مردم کرد؟

از همان اولین روز بعد از وقوع زلزله نیروهای امدادی از جمله هلال احمر سعی کردند با نیازسنجی مردم، بتوانند مشکلات را کم کنند، پس از یک سال از وقوع حادثه زلزله تقریباً مأموریت‌های قانونی و سازمانی هلال احمر پایان یافته اما همچنان این سازمان به فعالیت خود در مناطقی که هنوز درگیر مشکلات هستند، ادامه می‌دهد.

رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی با بیان اینکه وظیفه قانونی ما در کرمانشاه تمام شده می‌گوید: با اینکه وظیفه قانونی ما تمام شده ولی بر حسب وظیفه انسانی هنوز هم موضوعات و مشکلات مردم را دنبال می‌کنیم و سعی می‌کنیم تا جایی که در توان داریم در رفع آنها کوشا باشیم. لکه‌گیری از اولویت‌های اصلی پس از بحران است، به دلایل مختلف و تغییر شرایط و نیازها قطعاً کاستی‌هایی به وجود آمده اما در هر کجا مردم به کمک‌های هلال نیاز داشته باشند ما دریغ نمی‌کنیم.

پایش مشکلات

علی اصغر پیوندی می‌افزاید: برای کاهش دردهای مردم به طور مداوم مشکلات را پایش می‌کنیم و تا حد امکان آنها را از میان بر می‌داریم، اگر هم در این مسیر نتوانیم موفق شویم از رسانه‌ها کمک می‌گیریم تا مسیرهای پیش رو را هموار سازیم.

وی با بیان اینکه باید روحیه زلزله‌زدگان بهبود پیدا کند، بیان می‌کند: هرگز نباید از موضوع امداد روانی غافل شویم، این مسأله یکی دو هفته پس از زلزله مورد توجه سازمان هلال احمر قرار گرفت و تیم‌های امداد روانی در قالب گروه‌های «سحر» توانستند خدمات گسترده‌ای را در این حوزه به مردم ارائه دهند.

تیم‌های سحر در مجموعه سازمان جوانان در طول این مدت برنامه‌های مهیج و بازی‌های بومی مانند طناب کشی و مسابقات فوتبال و برنامه‌های بانشاط و شاد با حضور شخصیت‌های محبوب کودکان برای بچه‌های زلزله‌زده برگزار می‌کرد.

پیوندی با اشاره به حمایت‌ها و کمک‌های مستمر مردم می‌گوید: خدمات فرهنگی مانند توزیع لوازم التحریر و اسباب بازی با هدف بازگشت کودکان به روند زندگی عادی از ابتدای حادثه ارائه شد و هم چنان هم تا حد توان ادامه دارد.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت آموزش همگانی در بحث زلزله و بحران‌ها می‌افزاید: اگر موضوع آموزش را سرلوحه امور قرار دهیم بسیاری از مشکلات در زمان بحران‌ها از میان برداشته می‌شوند، ما هم با همه توان خود در این حوزه فعالیت می‌کنیم به‌عنوان مثال محصولات آموزشی را در رسانه‌های ملی و فضای مجازی برای ارتقای سطح آگاهی مردم در سنین مختلف منتشر کرده‌ایم و البته هنرمندان و چهره‌های محبوب نیز در این زمینه با سازمان همکاری کرده‌اند، این اقدامات را در آینده هم با همه قدرت ادامه می‌دهیم تا به امید خدا با توانمند شدن در این حوزه در بحران‌های بعدی شاهد مشکلات کمرنگ‌تری باشیم.
منبع: روزنامه‌ی ایران