تبیان، دستیار زندگی
وضعیت همخانگی یا همان ازدواج سفید در ایران چگونه است؟ عوامل گسترش این پدیده نوظهور اجتماعی چیست؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فردگرایی و مدرنیسم از عوامل گرایش به ازدواج سفید

 ازدواج سفید

وضعیت همخانگی یا همان ازدواج سفید در ایران چگونه است؟ عوامل گسترش این پدیده نوظهور اجتماعی چیست؟ و اگر بخواهیم عمیق تر به آن بپردازیم چه دلایلی منجر به تولد همخانگی در ایران شده است؟ متاسفانه مانند بسیاری از موارد مشابه در این زمینه آمار و اطلاعات دقیقی از جامعه ایران در دست نیست و نبود اطلاعات و آمار دقیق در این مورد بررسی و تحقیق در این مورد را با دشواری هایی روبه رو می کند.  

از آنجا که همخانگی پیوندی است که در فضای پنهان جامعه ایران شکل می گیرد و جامعه و قانون و شرع آن را به رسمیت نمی شناسد و قانونی نمی داند طبعا درباره آن نمی توان اطلاعات چندانی از منابع رسمی به دست آورد.

اما در این زمینه مقاله ای پژوهشی به دست تقی آزاد ارمکی، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران و همکارانش بر اساس یک پژوهش کیفی نوشته شده است.

نویسندگان این تحقیق  معتقد هستند که فاصله «بلوغ اقتصادی» و «بلوغ جنسی» در ایران امروزه به بیش از ده سال رسیده و ازدواج تنها راه مشروع رابطه جنسی در ایران است.

در این گزارش با تحلیل یافته ها، سه عنصر تغییرات اقتصادی تغییرات فرهنگی و ورود عناصر نوسازی در بررسی پدیده همخانگی مورد توجه قرار گرفته اند.

به عقیده نویسندگان مقاله مشکل بیکاری جوانان از اساسی ترین مسائل سال های اخیر در ایران بوده است، برای فرار از این معضل بسیاری از جوانان به تحصیلات عالیه دانشگاهی رو می آورند غافل از اینکه این تصمیم انتخاب گزینه بدتر در دوراهی چاله و چاه است چون طبق گزارش های رسمی دولتی بیکاری فارق التحصیلان دانشگاهی در ایران ده برابر  میزان بیکاری غیر دانشگاهیان است.

از طرفی در زمینه اقتصادی فضای ناامن مدرینته، عامل پیدایش اشکال جدید ارتباط جنسی دانسته می شود پیدایش احساس ناامنی اقتصادی به آینده شغلی زمینه ساز بسیاری از رفتارهای جدید اما کم هزینه تر نزد افراد تحلیل می شود.

این در حالی است که نتایج تحقیقات در ایران نشان می دهد که رابطه جنسی پیش از ازدواج در حال افزایش است.

سپس در زمینه فرهنگی بر نقش فردگرایی تاکید می شود: در این زمینه هیچ قانون کلی اخلاقی وجود ندارد بنابراین معیار تشخصی دهنده خوب و بد خود فرد است. به گفته این تحلیل گران فردگرایی یکی از عوامل مهم تضعیف خانواده دانسته شده است.

ارمکی و دوستانش همچنین توانسته اند تاثیر سرمایه داری را در تغییر الگوهای زندگی مشترک در ایران را به عنوان عوامل نوین در تغییر ماهیت روابط پیدا کنند. آنان ردپای سرمایه داری را در سپهر رسانه ها یافته اند. به این شیوه که وسایل ارتباط جمعی روابط اجتماعی را تغییر داده و این خود به تغییر سبک زندگی منجر شده است. 

به عنوان مثال ماهواره به عنوان رسانه ای که در کشور ممنوع است گسترش بسیاری دارد و به علت بهره گیری از جادوی تصویر در ذهن و روان مخاطب نقش پررنگی ایفا می کند. ماهواره ها افراد را آموزش می دهند و از این طریق آنان را کنترل می کند. آموزشی که نتیجه آن تغیر سبک زندگی در جهت یکسان سازی فرهنگی مطابق با ارزش های کشورهای غربی است.

در نهایت نویسندگان این تحقیق با نگاهی جبرگرایانه روند فروپاشی خانواده را محصول غیرقابل اجتناب مدرن شدن می دانند. به عقیده آنان رشد الگوهای جدید روابط جنسی پیش از ازدواج روابط جنسی خارج از ازدواج همخانگی و همجنسگرایی و حتی الگوهای جدید روسپیگری همه محصولات متنوع تفکر مدرن غرب است.

هرچند که می توان با نتایج این تحقیق که جبرگرایانه نیز هست موافق نبود زیرا اصولا دلیلی بر وجود رابطه بین مدرن شدن و تمام اتفاقاتی که در فضای خاص تمدن غرب به وقوع پیوسته وجود ندارد و برعکس شواهد بسیاری نشان از تنوع وسیع گونه های عقلانیت مدرن در فرهنگ های مختلف و تنوع میوه های حاصل از مدرن شدن دارد.

به طور خلاصه می توان گفت که مدرن شدن الزما به معنی غربی شدن نیست و می توان میوه های خوب عقلانیت مدرن را استفاده کرد ولی در عین حال با استفاده از تجربه خود غرب از آفات آن مصون ماند.



منبع: فرهنگ نیوز

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .