تبیان، دستیار زندگی
نیازمندی های روزنامه ها را که ورق بزنید پر است از آگهی هایی که خواستار استخدام منشی و کارمند دفتری مشروط به خانم جوان و خوش پوش بودن؛ البته با روابط عمومی بالا!.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

استخدام به شرط زیبایی!

نیازمندی‌های‌ روزنامه ها را که ورق بزنید پر است از آگهی هایی که خواستار استخدام منشی و کارمند دفتری مشروط به خانم جوان و خوش پوش بودن؛ البته با روابط عمومی بالا!.

فرآوری: نیره هوشیار- بخش اجتماعی تبیان
استخدام به شرط زیبایی!

جامعه ما در حال گذار از جامعه ای سنتی به مدرن است. جامعه ای که زنان همپای مردان  کار می کنند و جنسیت در کار از اهمیت چندانی برخوردار نیست، اما نه در تمامی موارد. باید توجه داشت که کار علاوه بر این که معیشت افراد را تامین می‌کند باید ضمانتی هم برای تامین آتیه آنها باشد و از همین رو اندیشیدن به آینده و دوران سخت سالمندی باعث گرایش افراد به داشتن شغلی سازمانی ولو در رده‌های پایین می‌شود تا شاید دوران بازنشستگی بهتری داشته باشند که این مهم نیز بنا به شرایط موجود جامعه کنونی ما، به نوعی دست نیافتنی است.

از همین رو اشتغال زنان که یکی از وجه های اصلی جامعه به حساب می آیند؛ به سمت و سوی شغل‌هایی که در رده‌های پایین و غیر مولد قرار دارد، می‌رود تا نیاز به خدمات درمانی و بیمه بیکاری و بازنشستگی ... تامین شود.

"روابط عمومی بالا" شرط استخدام!

امروزه در بیش از 90 درصد آگهی های استخدامی با اصطلاح "روابط عمومی بالا" مواجه می شویم. عنصری که دارا بودن آن بزرگترین ضامن برای دستیابی به شغل محسوب می شود. اما تابحال به این اصطلاح فکر کرده اید؟ به راستی منظور از روابط عمومی بالا؛ تعریفی علمی، آکادمیک و کاربردی دارد و یا ... ؟

متاسفانه برداشت برخی از کارفرمایان از "روابط عمومی" آن چیزی نیست که در کتب علمی از آن یاد شده است. به اعتقاد آنان روابط عمومی بالا شامل چند اصل اساسی است که عبارتند از: زیبایی ظاهری، فن بیان جذاب، خوش مشربی، جذب مشتری به روش های فردی، آراستگی و زیبایی خارج از عرف، رفتاری به دور از هرگونه چارچوب اسلامی و فرهنگی.

از این رو برای جذب خانم ها در مشاغلی که با مشتری ارتباط مستقیم دارند، حتی رقابت هم شکل می گیرد. یعنی هر چه خانم محترم از روابط عمومی بالاتری [!] برخوردار باشد کارفرما برای نگهداشتن وی با پیشنهادهایی از جمله پاداش نقدی وارد مرحله نگهداری نیرو می شود.

دیدگاه ابزاری به زنان

متاسفانه امروزه بسیاری از سودجویان با سوء استفاده از شرایط موجود، بهره برداری های زیادی را از زنان در محیط کار دارند و برخی از زنان نیز تنها به دلیل نیاز مالی مجبور به تحمل چنین شرایطی هستند.

وقتی تصمیم گرفتم شکایت کنم و به کلانتری آمدم قبل از اینکه شکایتم را ارایه دهم متوجه شدم او به منشی‌اش هم تعرض کرده‌ است.

رویکرد ابزاری به زنان در شرکت های خصوصی در حالی انجام می شود که به رغم برخی از طرح های ضربتی نیروی انتظامی و اماکن علیه بدحجابی در محیط های کار، این مشکل همواره در محیط های کاری به چشم می خورد.

در این میان با توجه به نقش مخرب دیدگاه ابزاری به زنان در محیط های کاری، وظیفه مسئولان کشور است که بهبود این شرایط را در اولویت های کاری خود قرار دهند تا دیگر دختران و زنان جامعه ما به بهانه کار بدون رعایت ارزش هایی چون عفاف و حجاب در مراکز خصوصی و ... به کار گرفته نشوند و این گونه بنیان های خانواده در جامعه ما که ارزش ها و آموزه های اسلامی مهم ترین رکن آن است، متزلزل نشود.

آسیب بازار کار برای دختران

گاهی در روزنامه ها و رسانه ها می شنویم: "مدیر شرکتی خصوصی که به اتهام تعرض به منشی‌اش" بازداشت شده‌ بود، با شکایت جدیدی روبه‌رو شد و زنی دیگر ادعا کرد وقتی برای مذاکره به دفتر او رفته ‌بود، مورد آزار جنسی قرار گرفت.

دختر جوانی شکایت کرد و گفت مورد آزار جنسی کارفرما قرار گرفته ‌است. این دختر توضیح داد: «من در شرکت خدمات وام کار می‌کردم. تازه استخدام شده‌ بودم. بار اول برای مصاحبه به شرکتی رفته بودم که مدیرعامل به من گفت باید وقت دیگری بیایم. زمانی که تعیین کرده بود، دیروقت بود اما اصلا شک نکردم و وارد دفتر شدم. حتی منشی‌اش نبود مدیر  برای اینکه اعتماد من را جلب کند، گفت منشی‌اش بعد از ساعت کار رفته‌ است. بعد که وارد دفترش شدم من را مورد آزار قرار داد. حالم خیلی بد بود که به خانه رفتم. تصمیم گرفتم شکایت کنم و به کلانتری رفتم اما قبل از اینکه شکایتم را ارائه دهم متوجه شدم او به منشی‌اش هم تعرض کرده‌ است.

کلام آخر

با توجه به آنچه گفته شد؛ خوب است که دختران و زنان جوان ضمن حفظ هوشیاری با در نظر گرفتن شأن و شخصیبت خود در شرایط مختلف، برای جلوگیری از بروز این نوع آسیب های اجتماعی تدابیر خاصی اتخاذ نمایند. خانواده ها نیز نظارت بیشتری بر محل کار فرزندان خود به ویژه دختران داشته باشند تا از آسیب های احتمالی جلوگیری شود.

از طرف دیگر مسئولین مربوطه باید در هیاهوی مشکلات و مسائل روز کشور توجهی ویژه ای به این قبیل معضلات اجتماعی (اشتغال دختران جوان) داشته باشند و با در نظر گرفتن شرایط موجود؛ چارچوب و قوانین خاصی را اتخاذ نمایند زیرا روند جاری در جامعه، رو به بحرانی شدن است و آسیب های غیرقابل جبرانی را به همراه خواهد داشت.

براستی شما چه راه کاری برای رفع این معضل اجتماعی پیشنهاد می کنید؟ (لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در باکس انتهای صفحه برای ما ارسال نمایید.)


منابع: باشگاه خبرنگاران جوان/ خبرگزاری مهر