تبیان، دستیار زندگی
تهران آن شهری نیست که ۱۲ سال قبل وجود داشت.آنهایی که بدون نگاه سیاسی و پیشداوری جناحی به تهران نگاه می کنند به این مسئله اذعان دارند که چهره تهران دیگر شبیه شهری خسته و بی رنگ ورو نیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تهران چگونه پیشرفت کرد؟

تهران آن شهری نیست که ۱۲ سال قبل وجود داشت.آنهایی که بدون نگاه سیاسی و پیشداوری جناحی به تهران نگاه می‌کنند به این مسئله اذعان دارند که چهره تهران دیگر شبیه شهری خسته و بی‌رنگ‌ورو نیست.

پیشخوان خبر تبیان
تهران

به گزارش تبیان به نقل از روزنامه همشهری، تهران امروز شهری است زنده كه در هر گوشه آن می‌توان طرحی بزرگ را دید كه نتیجه برنامه‌ریزی و اجرای درست طراحی شهری در یك دهه اخیر است. تهران هم‌اكنون بیش از 2200بوستان بزرگ و كوچك دارد.

این توسعه موجب شده تا سرانه فضای سبز شهروندان تهران از حدود 8.5مترمربع به حدود 16مترمربع در سال‌جاری برسد. شبكه جامع بزرگراهی تهران هم با طرحی 50ساله، امروز به نقطه كمال رسیده است. شبكه متروی تهران نیز كه این روزها با وجود تمام تحریم‌های دولتی به نقطه مطلوب رسیده است. مراكز فرهنگی و تفریحی جامعی در جنوب و شمال شهر ایجاد شده‌اند تا نیازهای فرهنگی شهروندان را برطرف كند. اما سؤال اینجاست كه تهران در طول این سال‌ها چطور آباد شده است؟

دولت‌های محلی و ملی

بودجه سال84 تهران كه توسط مدیریت قبلی شهر تهران تقدیم شورای شهر پایتخت شد، حدود هزار میلیارد تومان بود و مدیریت فعلی شهر كار خود را با بودجه‌ای كه خود آن‌را ننوشته بود، آغاز كرد. اما بودجه سال85 تهران كه از سوی شهرداری تهران تهیه و به شورای شهر تهران تقدیم شد با 26درصد افزایش نسبت به سال84 با رقم 1856میلیارد تومان به تصویب رسید. در بودجه این سال به گفته شهردار تهران اولویت با پروژه‌های عمرانی نیمه‌تمامی بود كه سال‌ها از آغاز آنها گذشته بود. از همین رو بودجه عمرانی تهران در سال85 حدود 1138میلیارد تومان درنظر گرفته شد.

هم‌اكنون 10خط مدرن اتوبوس‌های تندرو یا همان بی‌‌آر‌تی در تهران ایجاد شده است كه مسافران خود را دارد. توسعه مترو و بی‌‌آرتی از اصلی‌ترین دلایلی بود كه موجب شد تهران در سال2011 به‌دلیل پیشرفت خیره‌كننده در توسعه شبكه حمل‌ونقل عمومی جایزه جهانی خود را از همایش سالانه حمل‌ونقل و توسعه پایدار دریافت كند

از پروژه‌های نیمه‌تمامی كه در آن سال مورد توجه قرار گرفت، تونل رسالت بود كه با حدود 950متر طول، میراث به جامانده از 3شهردار قبلی بود اما در طول 9‌ماه پس از آغاز به‌كار شهردار فعلی تهران این پروژه مهم تكمیل شد و در اختیار شهروندان قرار گرفت. بودجه شهرداری تهران در سال‌های بعد نیز با رویكرد افزایش درآمدهای پایدار و وصول مطالبات از دولت و اجرای پروژه‌های زیرساختی مورد نیاز برای شهر تهران تدوین شد.

شهروندان پایتخت‌نشین به خوبی به یاد دارند كه طول خطوط متروی تهران در سال84 به حدود 89 كیلومتر می‌رسید كه شامل 41 ایستگاه می‌شد. این خطوط روزانه حدود 855هزار مسافر را در شهر جابه‌جا می‌كردند اما هم‌اكنون طول خطوط در دست بهره‌برداری متروی تهران به 183كیلومتر رسیده كه شامل 106ایستگاه است. متروی تهران با این زیرساخت روزانه حدود سه و نیم میلیون مسافر را جابه‌جا می‌كند.

این در حالی است كه در ماه‌های آتی حدود 100كیلومتر مترو شامل خطوط 6، 7 و فرودگاه امام به شبكه متروی پایتخت اضافه می‌شود. از سوی دیگر ساخت پروژه‌های بزرگی چون تونل نیایش، بزرگراه صدر، تونل توحید و دیگر پروژه‌های شهری در زمانبندی معین آغاز شدند و به پایان رسیدند؛ امری كه مانع از هزینه‌كردهای اضافی بابت طولانی‌شدن اجرای پروژه می‌شد. اگرچه پروژه‌های ملی مختلفی در گوشه و كنار كشور وجود دارد كه سال‌ها از كلنگ‌زنی آنها گذشته، هر سال اعتباری برای آنها درنظر گرفته می‌شود و البته هنوز مشخص نیست كه چه زمانی به‌طور كامل و دائم در اختیار هموطنان قرار می‌گیرد. شاهد مدعای چنین پروژه‌هایی بزرگراه تهران - شمال است كه از 23سال قبل همچنان در دست ساخت است.

دستاوردهای ارزشمند برای پایتخت

این روزها برخی منتقدان مدیریت شهری در حالی از تهران به‌عنوان شهری ورشكسته و سوخته یاد می‌كنند كه گویا چشم بر سرمایه‌های ایجاد شده برای شهر بسته‌اند. طرح‌ها و پروژه‌هایی كه در بیش از یك دهه اخیر در تهران به نتیجه رسیده و در طول این سال‌ها افتتاح شده‌اند، ارزشی بسیار بالاتر از رقم‌هایی دارند كه این روزها مطرح می‌شود؛ چه آنكه شهروندان به‌عنوان ذینفعان اصلی این طرح‌ها از آنها بهره‌ می‌برند.

یك دهه قبل سیستم اتوبوسرانی تهران محدود به اتوبوس‌های قدیمی و خطوطی بود كه كمترین كارایی و خدمات را داشتند. هم‌اكنون 10خط مدرن اتوبوس‌های تندرو یا همان بی‌‌آر‌تی در تهران ایجاد شده است كه مسافران خود را دارد. توسعه مترو و بی‌‌آرتی از اصلی‌ترین دلایلی بود كه موجب شد تهران در سال2011 به‌دلیل پیشرفت خیره‌كننده در توسعه شبكه حمل‌ونقل عمومی جایزه جهانی خود را از همایش سالانه حمل‌ونقل و توسعه پایدار دریافت كند.

این پیشرفت‌ها و ایجاد فضاهایی چون برج میلاد كه حدود یك دهه قبل از آغاز به‌كار دوره اخیر مدیریت تهران كار ساخت آن آغاز شده بود، مجموعه بوستان‌های اراضی عباس‌آباد كه جاذبه‌هایی چون پل‌های طبیعت، ابریشم و گنبد آسمان‌نما را دارد، باغ موزه دفاع‌مقدس و باغ موزه قصر، دریاچه شهدای خلیج‌فارس، مجموعه نمایشگاهی شهرآفتاب، پردیس تئاتر خاوران، پردیس‌های سینمایی چون ملت، راگا و سینما آزادی و ده‌ها فرهنگسرا و مددسرا در یك دهه اخیر به نتیجه رسیده‌اند و امروز سرمایه‌های فرهنگی و اجتماعی عظیمی برای تهران محسوب می‌شوند كه نمی‌توان روی آنها قیمت ریالی گذاشت.

تهران بدهكار است؟

در هفته‌های اخیر برخی رقم بدهی‌های تهران را تا 60هزار میلیارد تومان اعلام می‌كنند. اگرچه مدیریت فعلی شهرداری تهران نیز هنگام تحویل‌گرفتن سكان هدایت شهر بدهی‌هایی از دوره قبل را متقبل شد. البته در مقیاس دولتی نیز این امر وجود دارد و هر دولت میراثدار بدهی‌هایی است كه از دولت قبل برایش به جا مانده است. از سوی دیگر براساس گفته‌های قدرت‌الله گودرزی، معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران آنهایی كه ارقام 60هزار و 70هزار میلیارد تومان را مطرح می‌كنند، باید بدانند این میزان بدهی درست نیست و كسانی كه این موضوع را مطرح می‌كنند یا بی‌اطلاع هستند یا سیاسی‌بازی می‌كنند.

گودرزی با اشاره به تعامل با شورای شهر می‌افزاید: در تیرماه سال گذشته درخصوص میزان دیون شهرداری تهران گزارشی ارائه كردیم و تمامی اعضای شورا در این‌باره اطلاعات لازم را دارند. معاون شهردار تهران تأكید می‌كند: بدهی شهرداری تهران تا تاریخ یك تیرماه1395 دقیقا به پیمانكاران، بیمه و املاك 8517هزار میلیارد تومان بوده است.

معاون شهردار تهران: هم‌اكنون به بانك‌ها 12هزار میلیارد تومان بدهی داریم و بدهی به پیمانكاران، بیمه و املاك نیز حدود 4هزار میلیارد تومان است و در مجموع شهرداری تهران 16هزار میلیارد تومان بدهكار است

به‌گفته وی، از آن تاریخ تا امروز نیز بخشی از بدهی‌ها به‌صورت نقدی و غیرنقدی پرداخت شده‌اند. این امر موجب شده تا میزان این بدهی هم‌اكنون به حدود 4هزار میلیارد تومان برسد كه البته حدود هزار میلیارد تومان از این مقدار هم نیاز به اصلاحات دارد. گودرزی درباره این اصلاحات اینطور توضیح می‌دهد: در برخی جاها قرار منعقد شده بود ولی نهایی نشده یا اسناد ارائه نشده است البته درصورتی‌كه اسناد مالی درستی ارائه كنند، بدهی آنها پرداخت خواهد شد.

معاون شهردار تهران درباره ریز بدهی‌های شهرداری تهران هم اینطور آمار می‌دهد: هم‌اكنون به بانك‌ها 12هزار میلیارد تومان بدهی داریم و بدهی به پیمانكاران، بیمه و املاك نیز حدود 4هزار میلیارد تومان است و در مجموع شهرداری تهران 16هزار میلیارد تومان بدهكار است. وی با اشاره به بدهی شهرداری تهران به پیمانكاران در سال95 گفت: بدهی تا تیر‌ماه95، 5هزار و 214 میلیارد تومان بوده و هم‌اكنون میزان بدهی به 2هزار و 300میلیارد تومان رسیده است.

وی با بیان اینكه میزان بدهی به املاك حدود هزار و 271میلیارد تومان بود، گفت: هم‌اكنون 500میلیارد تومان بدهی باقی مانده است. معاون شهردار تهران درباره شبهه شهرفروشی هم می‌گوید: در 10سال گذشته ما باید 11هزار میلیارد تومان املاك می‌فروختیم این در حالی است كه 9هزار میلیارد تومان فروختیم كه آن هم برای تهاتر پروژه‌های در دست ساخت بوده است. از سوی دیگر باید 9هزار میلیارد تومان املاك تملك می‌كردیم كه هم‌اكنون 21هزار و800میلیارد تومان تملك كرد‌ه‌ایم.

دولت چه مقدار بدهی دارد؟

بررسی ارقام بودجه كشور نشان می‌دهد كه منابع عمومی شامل بودجه جاری و عمرانی در بودجه سال1384 معادل 53هزار میلیارد تومان بوده است. منابع عمومی بودجه شامل بودجه جاری و عمرانی در بودجه سال1396 نیز معادل 346هزار میلیارد تومان برآورد شده است. این ارقام نشان‌دهنده 6.5برابر شدن منابع عمومی بودجه طی 12سال است.

این در حالی است كه مقایسه بودجه شهر تهران نیز نشان می‌دهد كه بودجه شهر تهران از حدود هزار میلیارد تومان در سال84 به حدود 18هزار میلیارد تومان در سال96 رسیده است كه رشد 18برابری را نشان می‌دهد. از سوی دیگر آخرین آمارها از مجموع بدهی دولت كه وزارت امور اقتصادی و دارایی به‌تازگی جمع‌آوری و ارائه كرده، نشان می‌دهد كه دولت و شركت‌های دولتی حدود 700هزار میلیارد تومان بدهی دارند كه اغلب شامل بانك‌ها و پیمانكاران می‌شود. براساس این آمارها دولت معادل دوبرابر منابع عمومی بودجه كشور، بدهی دارد. میزان رسمی بدهی‌های تهران نیز 16هزار میلیارد تومان عنوان شده است.

منبع : همشهری